Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,” Türkiye’nin enflasyonla mücadelede kararlı adımlar attığını belirten Şimşek, " Son aylarda görülen yüksek enflasyon programı bozmayacak" dedi. Şimşek ayrıca kira fiyatlarına ilişkinde değerlendirmelerde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Gazetesi Küresel Ekonomi Zirvesi'nde önemli değerlendirmelerde bulundu.

Enflasyonla mücadele konusunda Türkiye'nin kararlı adımlar attığını belirten Şimşek, "Son aylarda görülen yüksek enflasyon programı bozmayacak. Kira ve eğitim enflasyonunda katılık var ama iddia edildiği kadar değil, bir yıl öncesine göre düşüş var" dedi.

"ENFLASYONDA HIZLI DÜŞÜŞ OLACAK"

Bakan Şimşek "Şu an programın ikinci evresindeyiz, program hem iç hem dış koşullarla test edildi. Bazı makro göstergeler istediğimiz gibi gitmiyor ama ilerleme var. Üçüncü evre haziran 2026’da olacak, fiyat istikrarı ve yapısal dönüşüm tamamlanacak. İç ve dış öngörmediğimiz gelişmelere rağmen dezenflasyon devam etti ve edecek. Son aylarda görülen yüksek enflasyon programı bozmayacak.

Kira ve eğitim enflasyonunda katılık var ama iddia edildiği kadar değil, bir yıl öncesine göre düşüş var. Gıdada hızlı artışta zirai don ve kuraklık etkisi çok yüksek, ağustos ve eylülde 20 yıllık ortalamaların 3 katı enflasyon oldu. Gelecek yıl kuraklık olmazsa baz etkisi ile hızlı bir düşüş olacak." dedi.

KİRA FİYATLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Kira fiyatlarına ilişkin de konuşan Şimşek, "Son bir iki ayda rakamlar algıyı ve gerçekliği değiştiremez. Şartlar dezenflasyon için hala elverişli ve devam ediyor. Hizmet enflasyonunda düşüş var. Geçmişten kalan bazı hususlar hizmet enflasyonunu yüksek tutuyor. Nedir? Kiraya kanunla biz üst limit getirmiştik. Yüzde 25 limiti kaldırınca konut fiyatları hızla artmış, kiralar kanunla sınırlandırılmış, kiralar dezenflasyon döneminde hızlı arttı. Bu böyle devam etmeyecek bir taraftan konut arzını artırıyoruz. Bir taraftan normalleşme süreci yaşanıyor. Dolayısıyla enflasyon düşüyor. Geçen sene kira artış oranı eylül ayında yüzde 117 iken yüzde 69'a düşmesi demek dezenflasyon demek. Eğitimin yüzde 94'ten 66'ya düşmesi dezenflasyon demek" ifadelerine yer verdi.

"VERGİ ARTIŞLARI ENFLASYONUN ALTINDA BELİRLENECEK"

Şimşek, konuşmasına şu sözlerle devam etti; "Altın hariç cari açık sorunumuz kalmadı. Türkiye rezerv yeterliliğini sağladı, KKM Aralık sonunda sonlanmış olacak, büyük bir riskten kurtulmuş olacağız. Vergi artışlarını hedef enflasyonun altında belirlemeye çalışacağız, merkez bankasına destek vereceğiz. Reel ekonomi için en kötüsü geride kaldı."

"ILIMLI BİR BÜYÜME SÖZ KONUSU"

Küresel ticaret hacminde, özellikle Nisan ve sonrasında büyük korkularla karşı karşıya olunduğunu ancak korkulanın olmadığını dile getiren Şimşek, "Yani bu sene küresel ticaretteki büyüme geçen seneye benzer olacak. Ama Nisan ayında beklentiler oldukça olumsuzdu. Yine de 2026'da tahminler aşağı yönlü. Çünkü dediğim gibi sürekli değişen bir ortamla karşı karşıyayız. Belki de bu rakamlar daha hızlı değişecek ama yine de ılımlı bir büyüme söz konusu." diye konuştu.



 
Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Türkiye'nin en kapsamlı E-ticaret sistemine sahip olun

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı
Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim Webkobi Hazır Web Sitesi ürünlerine Karamürsel Aktif Haber aracılığıyla ulaşan herkes indirim kazanıyor

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı