İzmitli Şerafettin Ergül Kocaeli Kitap Fuarında bir ilki gerçekleştirdi. Kitaplar arasında unutulan resim, mektup, diploma kartpostalları satışa sunarak elde ettiği geliri Çocuk Esirgeme Kurumuna bağışladı. Çay ocağından kitap satış sitesine uzanan 55 yaşındaki Şerafettin Ergül’ün hayat başarı dolu hikâyesini anlatan röportajı bir solukta okuyacaksınız.

Hayat hikâyenizi anlatır mısınız?

Şerafettin Ergül Afyon ilin yoksul bir kasabasında doğdum. 10 yaşında İzmit’e gelerek, Esnaf çay ocağında çalışmaya başlamaya başladım. Yoksul bir aileden geldiğim için en çok kitaba hasret çektim. Şimdi 55 yaşındayım ve 40 bini aşkın kitabım var.

Kitap ile tanışmanız nasıl başladı?

İzmit’te, Esnaf çay ocağında çalışmaya başlayıp aldığım ilk haftalık ile Küçüklüğümden beri kitaba olan hasretimden dolayı hemen kitapçıya koşup 2-3 tane roman aldım. Kazandığım bütün harçlığımı ile kitap alma zevkini yaşadım. Çocukluğumdaki hayalim gerçek olmuş, en mutlu günüm bu olmuştu. Kitapları zevkle okudum.

Ne kadar Kitabınız oldu?

Aldığım kitapların sayısı her geçen gün artınca odam da yer kalmadı, daha sonra da eve sığmaz oldu. Bütün ev kitapla dolunca, fazla kitapları çay ocağında okunması için getirdim. Oraya da sığmadı. Çay onacağının kazanını kaldırarak tamamen kitapçılık işine başladım.

Daha sonra ne yaptınız?

İnternet ortamında uygun bir zemin bulup, 2014 te internette ..www.kitapkeyfim.com.tr. satış sitesini kurdum ve ilk olarak kendi kitaplarımı satmakla başladım. Daha sonra internet mağazamızı herkese açtık. İsteyen kitabını evinden oturduğu yerden satsın diye. Öğrenci, öğretmen ek gelir kazanmak isteyen insanlara fırsat sunduk. 100 bine yakın kitap, 55 alt bayimiz var şimdi.

Neden kitap?

Ülkemde kitapla mangal tutuşturanları görünce çok üzüldüm. Kitapla bağ kuran insan hem kendine, hem topluma faydalı olur, insan olma ciddiyetini kazanır.

Sitede işler nasıl?

En çok öğrenci ve öğretmenler büyük ilgi gösteriyor. Ellerindeki kitapları sitemiz aracılığı ile satıyor ve istediği kitabı, belgeyi satabiliyor ya da satın alabiliyor. Her kesime faydalı oluyoruz. Her bölgenin insanı, tarihi, kültürü, yöresel şairleri belgeleri burada var.  Bu da bulunmaz bir fırsat. Bilgi aktarımı, bilgiye ulaşmak hem hızlı, hem kolay, hem de ucuz oluyor.

En çok hangi kitapları satıyorsunuz?

Dünya ve Türk klasikleri en çok satanlar arasında.  Fakir bir çocuk görürsem o çocuğa mutlaka bir kitap armağan ederim.

Kitap ile en ilginç anınız nedir?

Çalıştığım esnaf çay ocağına bir genç kitap getirip, “ bunları alırımsınız” dedi. Kitaplara baktım pek değeri yoktu. Sordum “kaç para istiyorsun” diye. “10 liraya ihtiyacım var” dediğince acıdım. Kitapları masaya bırak dedim ve 10 Tl’sini verip çayları götürdüm ve geri gelip kitaplara söyle bir baktım. Kitapların arasından 50 lira çıktı. Zor durumda olan bu genç kitapları okusaydı, ihtiyacının 5 katından fazlasına sahip olacaktı. Bu yüzden “ KİTAP OKUYAN HER ZAMAN KAZANIR” sloganını ürettik.

Sosyal Projenizden bahseder misiniz?

40 bin kitap asından çıkan kişisel eşyaları biriktirerek sergi açmak ve gelirini faydalı bir kuruma bağışlamak fikri yıllardır aklımı meşgul etti. Şimdi “unutulanlar” adlı bu projemi Kocaeli Kitap fuarında hayata geçirdim. Yıllardır topladığım ve satın aldığım ikinci el kitapların arsından çıkan unutulani şahsi eşyaları biriktirip satışa sundum. Elde ettiğim geliri Çocuk Esirgeme Kurumuna bağışlayacağım.

Kitaplar arasında unutulan neler var?

Belge, resim, mektup,Diploma gibi insanların unuttukları eşyalar var. Dünyanın her  bir yanından kartpostallar, yabancı paralar var.

Neden Çocuklar?   

Toplumda en değer verdiğim nesne çocuklardır. Çünkü onlar bizim geleceğimiz ve değer verdiğimiz en değerli varlıktır. Minik bir avuca bırakılan bir kitap geleceğe mesaj olur. Bir çocuk hem ailenin, hem de toplumun geleceğine katkı verir.  Bu yüzden serginin gelirini çocuklara bağışlamayı hedef seçtim. Onlara maddi değer yerine, hayal gücünü zorlayan ve geleceklerini tetiklersiniz. Sosyal yönden toplumun belleğine dokunmak istediğim, bunu da başardım sanıyorum. Toplumu kurtarmak istersiniz çocuklar ile kitap arasındaki bağı güçlendirmeniz gerekir. Toplumu kurtarmak istersiniz çocuktan başlamak gerekir. Çocuğa ve kitaba değer vermeyenlerin geleceği yoktur.

Daha başka projeleriniz var mı?

Kitap sitemin tanıtımı ile binlerce kişiye ulaştım. İzmit ve çevre illerden yüzlerce kişiye ulaştım. Buradaki minikler 10 yıl sonra hayatın içinde olacaktır. Bu yüzden yerel yöneticiler, belediye başkanları ve valimizle görüşüp fikirlerini alacağım. Sosyal proje çıkarmak istiyorum. Kitap tanıtımı için ne gerekliyse yapacağım.

Bu güzel sohbet için teşekkür ederiz.  Ben de sizlere bana böyle bir fırsat verdiğiniz için teşekkür ederim.





 
Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Türkiye'nin en kapsamlı E-ticaret sistemine sahip olun

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı
Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim Webkobi Hazır Web Sitesi ürünlerine Karamürsel Aktif Haber aracılığıyla ulaşan herkes indirim kazanıyor

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı