Yalova-Altınova Bölgesindeki tersanelerde 12 bin kişi istihdam ediliyor. İleriki yıllarda istihdam sayısında büyük bir artış bekleniyor.

Gazetemizin imtiyaz sahibi Ahmet Öz ile Yazı İşleri Müdürü Figen Öz, geçtiğimiz günlerde Yalova Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş.ye ziyarette bulundu.

Gazetemizin sorularını yanıtlayan Yalova Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş.’nin İdari ve Mali İşler Müdürü Ayhan Kayatürk, 2004 yılından 2015 yılına kadar yaptıkları çalışmaları anlattı.

Yalova – Altınova Bölgesi Neden Tersane Bölgesi Seçildi?

2000’li yılların başında Dünya’da Gemi ve İnşaat Sektöründe büyük bir talep vardı. İstanbul Tuzla’da Kurulu kapasitemiz bu yüksek talebi karşılayamadı. Sektörümüzün yatırımcıları yeni tersane kurulacak alanlar aramaya başladılar.

Ege ve Akdeniz’de tersane alanı almak sıkıntılı ve güç idi. Ege ve Akdeniz tarihi ve Turizm Bölgesi olması nedeniyle tersane faaliyetlerinin mümkün olmayacağı anlaşıldı.

Karadeniz sahilinde tersane olarak küçük yatırımlar oldu.

Altınova-Hersek Bölgesinde 4.5 kilometrelik sahil şeridinin olması nedeniyle en iyi tersane bölgesi olarak seçildi. Yumuşak toprağa sahip olması sebebiyle sazlık alan olan bu bölgede imar olarak başka bir şey yapılmasının da mümkün olmayacağı biliniyordu.

Deprem bölgesi ve zeminin zayıf olması nedeniyle büyük zemin yatırımları gerektiren çok masraflı olan Hersek Bölgesinin sanayi olarak ta kullanılmasının mümkün olmadığı için sanayi yatırımcısının ilgisini çekmiyordu.

Atıl olan bu bölgeye tersaneciler, yatırım yapmak için o dönemde münferit başvurular yaptılar.

O dönemin yerel yöneticileri ile denizcilik müsteşarı ayrı ayrı yerlerde yatırımların yönetmelerinin güç olacağını değerlendirerek tersane yatırımcıların aynı bölgede faaliyet göstermelerinin daha doğru olacağını düşündü.

2004 Yılında Altınova-Hersek Bölgesinde 40 şirket tarafından tersane kurmak isteyen yatırımcıların ortaklığı  ile Yalova Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş.kuruldu.

Yalova Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş.’nin Vizyonu;

2004 Yılında bu yana burada yatırımcıların yatırımını yönetmek, devlet kurumları ile yatırım bölgesi arasındaki bütün ilişkileri sürdürmek ve bu yatırımcıları çatı yönetici şirket olarak yönlendirmek bunları temsil etmektir.

Dolayısıyla bu proje alanını Milli Emlak Genel Müdürlüğünden kiralanması da bizim şirketimizin yani Yalova Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş.adı ile yapıldı. Bizim kiraladığımız dolgu alanlarını parsellere böldük ve parselledik. Bizim hissedarlarımız olan şirketlere bizim şirketimizdeki sermaye hisselerine uygun bir şekilde parseller tahsis ettik. Bu parsellerin üzerinde tersaneleri her şirket kendisi yaptı. Bizde ana şirket olarak buranın iletişim, su, elektrik gibi altyapı şebekesini kendimiz kurduk.

Yalova Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş.’ Bölgeye neler kazandırdı?

Meslek Lisesi

 

Çavuşçiftliği Mevkiine bir meslek lisesi proje kapsamında inşa ettik. Milli Eğitim Bakanlığına teslim ettik.

Bu meslek lisesinde 3 kere öğrenci mezun edildi. Bu meslek lisesinin cazibesi arttı. Her geçen yıl okula girmek isteyen öğrenciler için giriş puanların artığını görmekteyiz.

 

Entegre Devlet Hastanesi

Altınova’da Entegre Devlet Hastanesinin inşaatını yaptık. Donatımını Sağlık Bakanlığı devam ettiriyor.

Bu hastane yakın bir zamanda faaliyete açılacak.

Çiftçilere Destek

Tarımla uğraşanların bizden ihtiyaç talepleri doğrultusunda drenfleks borulu pompalı büyük bir drenaj sistemi kurduk.

İstihdam

Yan sanayisinin 1.etabı şu an tamamlandı. Yakında aktif hale gelmesi ile birlikte istihdamı artıracak.

2004 yılında şirket kuruldu.2 yıl proje fizibilite çalışmaları yapıldı. Üniversite raporları hazırlandı. Projenin olgunlaşması için uzun zaman ayrıldı. Projelerimizin onaylanmasından sonra 2006 yılından 2007 yılına kadar tersane alanının dolgusu yapıldı. Bütün yatırımlar buradaki tersane ortaklarımız olan tersane yatırımcıları tarafından yapıldı. Devlet bize sadece alanı tahsis etti. Dolgu ve zeminin güçlenmesi, altyapı ihtiyaçları sağlandı. Bölgeye yatırımlar, tersane yatırımcıları olan ortaklarımız ile yapıldı. 2007 Yılında tersane yatırımlarımızın devam ederken üretim de başladı.

Üretime başladığımız 2007 ile 2008 yıllarında 3500 kişi istihdam ettik. Bu sayı devlet tarafından bize ilk etapta verilen bir kota idi.

2015 yılında ortalama olarak 12 bin kişi istihdam sağlamaktayız. Altınova SGK’dan Kaymakam ile bana her ay resmi yazı ile iki ayda bir istihdam sayısı bildirilmektedir. Aylık olarak istihdam sayılarında ufak ufak değişmeler oluyor.11 bin 700 ile 12 bin 700 arasında aylık olarak dalgalanmalar olmaktadır.

Ülkemizde kriz olması tüm tersanelerin tam kapasiteli çalışmaması nedeniyle bu istihdam sayısı büyük bir rakamdır. Asgari ücretle çalışanlar olarak ailesini de hesaplarsak 36 bin kişi geçimini sağlamaktadır.

İleriki yıllarda dış ülkelerden talep artışı olmasıyla birlikte istihdam sayımızın artması bekleniyor. En büyük rekabetçilerimiz İspanyol tersanecileridir. Devlet onlara % 20-25 arasında teşvik veriyor. Yurtdışındaki ihalelere girdiğimizde bizlerden düşük fiyatlarla ihaleleri alabiliyorlar. Bizleri de rekabet piyasasında sıkıntıya sokmaktadırlar.

Bizim tersane yatırımcılarımızda gelirinden biraz fedakârlık yaparak fiyatı kırıyorlar. Böylece bizim yatırımcılar, dışarıdaki ihaleleri alarak sürümden kazanmayı tercih ediyorlar. Dış ülkeler gibi tersane yatırımcılarına devlet tarafından destek sağlanırsa daha rekabet alanları genişleyecek. Daha çok iş alacağız ve daha çok işçi çalıştırarak ülkemizdeki istihdamı artıracağız” dedi.

 

 



 
Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Türkiye'nin en kapsamlı E-ticaret sistemine sahip olun

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı
Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim Webkobi Hazır Web Sitesi ürünlerine Karamürsel Aktif Haber aracılığıyla ulaşan herkes indirim kazanıyor

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı