İcra ile çocuk teslimi Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile sona erdi.

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre çocuk görüşme merkezlerinde 2 binin üzerinde çocuk anne-babası ile görüştü.

ÇOCUK TESLİMİNDE YENİ BİR USUL

Yeni çocuk teslim usulü ile birlikte 90 yıldır devam eden icra yoluyla çocuk teslimi uygulaması sona ererken, Adalet Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgi notunda yeni uygulamanın boşanma süreci ve sonrasında çocukların ikincil örselenmelerine mahal verilmemesinin amaçlandığı ifade edildi.

Yeni düzenlemeye göre ebeveynler çocuklarını görebilmek için artık icra dairelerine değil, uzmanların görev yaptığı 'Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri' ne başvuracak. Bu işlemler için vatandaşlar bir harç ve masraf yatırmak, ücret ödemek zorunda kalmayacak. Bütün giderler Adalet Bakanlığı’nın bütçesinden karşılanacak.

Teslim işlemleri ebeveynlerin kapısında değil, çocuk görüşme merkezlerinde gerçekleştirilecek. Her durumda öncelikle çocuğun üstün yararı dikkate alınacak. Çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurulması işlemlerinde, çocukla iletişim ve görüşme konusunda uzmanlar ve rehber öğretmenler görev alacak. Öncelikle taraflarla iletişime geçilecek.

‘TARAFLAR İSTEMEDİĞİ SÜRECE YÜZ YÜZE GETİRİLMEYECEK’

Taraflar istemedikçe ve çocuğun üstün yararı gerektirmedikçe taraflar yüz yüze getirilmeyecek. Olası yeni çatışma ve gerginliklerin önüne geçilecek. Çocuğun duygu durumunun gözetilmesi ve olası çatışmalardan mümkün olduğunca uzak tutulması amacıyla uzmanlar gerekirse mesleki müdahalelerde bulunulacak. Çocuğun görüş ve düşünceleri de önemsenerek kendisini ifade etme hakkı gözetilecek. Tarafların birbirleri ve çocukları ile aralarındaki sorunların uygun şekilde çözümünün sağlanabilmesi amacıyla gereken hallerde kendilerine danışmanlık verilecek.

BEŞ AYDA 2 BİN 302 ÇOCUK ANNE BABASI İLE GÖRÜŞTÜ

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre öncelikle 25 il ve ilçede başlatılan yeni uygulama kapsamında oluşturulan çocuk görüşme merkezlerinde beş aylık süreçte 2 bin 302 çocuk anne-babası ile bir araya geldi.

ÇOCUK GÖRÜŞME MERKEZLERİNİN SAYISI 50’YE ULAŞTI

İcra yolu ile çocuk teslimine son veren ilk pilot Çocuk Görüşme Merkezleri, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın haziran ayı içinde Uşak’ta katıldığı törenle hizmete açılmıştı. Adalet Bakanlığı 1 Ağustos 2022 tarihinde 13 il ve 12 ilçede daha bu yeni uygulamayı başlattı. Bakanlığın verdiği bilgi kapsamında çocuk görüşme merkezlerinde uzmanlar ve rehber öğretmenler eşliğinde hizmet sunulan il ve ilçe sayısı 50’ye yükseldi. Merkezlerin bir yıl içinde tüm il ve ilçelerde uygulamaya geçilmesi planlanıyor.

 



 
Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Fiber Ticaret ile E-TİCARETE giriş yapın

Türkiye'nin en kapsamlı E-ticaret sistemine sahip olun

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı
Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim'den Kampanya

Kocaeli Bilişim Webkobi Hazır Web Sitesi ürünlerine Karamürsel Aktif Haber aracılığıyla ulaşan herkes indirim kazanıyor

FIRSAT DETAYI
%10 İndirim Fırsatı